Trwa ładowanie proszę czekać ...

Dlaczego pszczoły są ważne?

31 marca 2021

Nie powinniśmy mieć wątpliwości, że pszczoły są jednymi z najciężej pracujących i najważniejszych stworzeń na naszej planecie. Wiele zawdzięczamy tym niesamowitym, choć często niedocenianym, małym zwierzętom.

Na całym świecie istnieje ponad 25 000 różnych gatunków pszczół! Ta ogromna liczba dzieli się na ponad 4 000 różnych rodzajów pszczół, które można dalej podzielić na dziewięć rodzin pszczelich. Rodzina Apidae jest prawdopodobnie najbardziej znaną rodziną, która zawiera co najmniej 5 700 różnych gatunków pszczół, w tym pszczołę miodną i trzmiela, które są nam dobrze znane w Wielkiej Brytanii.

Ale dlaczego pszczoły są tak ważne?

Pszczoły mają kluczowe znaczenie dla zapylania

Zapylanie to słowo, którego używamy do określenia sposobu rozmnażania się roślin. Mówiąc najprościej, zapylanie polega na tym, że męska część kwiatu (zwana pręcikiem) spotyka się z żeńską częścią innego kwiatu (słupkiem).

Rośliny nie mogą chodzić, aby zrobić to samodzielnie, ale bez tego procesu nasiona i owoce roślin nie byłyby produkowane. Podczas gdy niektóre rośliny mogą zapylać się same lub polegać na wietrze, wiele roślin polega na zwierzętach, które pomagają w procesie zapylania, a pszczoły są szczególnie ważną częścią tego procesu.

Nie ulega wątpliwości, że kiedy ludzie zaczynają myśleć o tym, dlaczego pszczoły są ważne, zapylacze są pierwszą rzeczą, o której myśli wiele osób. I nie bez powodu! Pszczoły są jednymi z najbardziej efektywnych zapylaczy na świecie. Częściowo wynika to z faktu, że pszczoły często koncentrują się na zapylaniu jednego gatunku rośliny na raz. Ponieważ pszczoły często odwiedzają jeden rodzaj kwiatów w ciągu całego wyjazdu, ogólny poziom zapylenia jest znacznie wyższy, ponieważ wszystkie rośliny otrzymują bardziej równomierną dystrybucję pyłku z tego samego gatunku. Trzmiele są szczególnie dobre w zapylaniu ze względu na swoje duże rozmiary, dzięki którym bardzo skutecznie rozpraszają pyłek na odwiedzanych kwiatach i owocach.

Zapylanie ma kluczowe znaczenie dla produkcji żywności

Gdyby nie istniały pszczoły, nasze życie i cały świat wyglądałyby zupełnie inaczej. Pszczoły są odpowiedzialne za zapylanie prawie 20% wszystkich gatunków roślin kwitnących na świecie oraz około 400 różnych rodzajów roślin rolniczych, które wykorzystujemy jako źródło pożywienia.

W perspektywie, pszczoły są odpowiedzialne za zapylanie około jednej trzeciej wszystkiego, co jemy!

Jeśli pszczoły przestałyby zapylać nasze dobra rolne, bylibyśmy w poważnym niebezpieczeństwie utraty całej produkcji upraw takich jak:

  • brokuły, szparagi, ogórki, dynie, jagody, arbuzy, migdały, jabłka, żurawiny i czereśnie; aby wymienić tylko niewielką część!

Nawet tylko zmniejszenie liczby pszczół może spowodować, że produkty te staną się rzadkie, a przez to droższe.

Nie jest przesadą stwierdzenie, że polegamy na zapylaniu przez pszczoły, aby utrzymać dzisiejszy system żywnościowy. W samej Wielkiej Brytanii zatrudnienie ludzi do pracy, którą wykonują pszczoły zapylające nasze uprawy, kosztowałoby miliardy funtów rocznie. Bez pszczół wiele z naszych ulubionych produktów spożywczych byłoby po prostu niedostępnych lub znacznie droższych.

I nie tylko uprawy żywności zależą od zapylania przez pszczoły. Uprawy takie jak bawełna, z której uszytych jest wiele naszych ubrań, są również zapylane przez pszczoły. Zatem bez pszczół nie byłoby również bawełnianych ubrań!

Pszczoły nie są jedynymi zapylaczami na świecie, inne, takie jak motyle, mrówki, ptaki i chrząszcze również odgrywają swoją rolę, ale żaden z nich nie może zastąpić pszczoły, jeśli ta miałaby zniknąć.

Pszczoły są po prostu jednymi z najskuteczniejszych zapylaczy i są doskonałe w tym, co robią. Zapylanie roślin jest ważne nie tylko dla nas, ale także dla dzikich zwierząt, które żywią się owocami i jagodami, stanowiącymi dla nich stałe i zrównoważone źródło pożywienia.

Pszczoły są potrzebne dla zrównoważonego ekosystemu

Pszczoły są ważne nie tylko dla zapylania roślin spożywczych, ale są również niezwykle ważne dla naszego naturalnego ekosystemu. Bez pszczół nasze krajobrazy byłyby o wiele mniej imponujące. Zapylają one około 80% wszystkich europejskich dzikich kwiatów, w tym maki, dzwonki, a nawet krzewy i drzewa! Niektóre rośliny, takie jak koniczyny, naparstnice i wyki, są niemal całkowicie zależne od pszczół przy zapylaniu.

I nie chodzi tu tylko o dobrze znane trzmiele i pszczoły miodne, ponieważ wiele gatunków pszczół w Wielkiej Brytanii jest bardzo dobrze przystosowanych do określonych roślin i ma kluczowe znaczenie dla różnorodności i piękna dzikich kwiatów.

Trzmiel wczesny (nazwany tak ze względu na to, że jest jedną z najwcześniej pojawiających się pszczół na wiosnę) jest małą i zwinną pszczołą, dzięki czemu z łatwością dostaje się do bardziej opadających kwiatów, takich jak komosa; trzmiele ogrodowe mają dłuższe języki, które są bardziej odpowiednie do zapylania naparstnic i wiciokrzewów, czyli roślin o głębokich kwiatach, do których z łatwością mogą się dostać za pomocą dłuższych języków.

Wykazano, że rośliny zapylane przez bardziej odpowiednie gatunki pszczół są zdrowsze i obficiej owocują. Kwiaty jabłoni mogą być zapylane przez każdą pszczołę, ale czerwona pszczoła murarka jest jedną z najbardziej efektywnych. W porównaniu z pszczołami miodnymi może być nawet 120 razy bardziej wydajna, co jest niezwykle korzystne zarówno dla jabłoni, jak i rolników.

Nasza naturalna flora jest w dużym stopniu zależna od pszczół - 76% roślin, które są preferowane przez trzmiele, odnotowało spadek liczebności wraz z trzmielami, które są im potrzebne do zapylania. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ oznacza to nie tylko utratę naturalnych krajobrazów, ale także siedlisk, których wiele innych zwierząt potrzebuje do przetrwania.

Pszczoły są ważne nie tylko dla wielu dziko rosnących roślin i kwiatów, ale mogą być również pożywieniem dla niektórych dzikich zwierząt. Mimo że drapieżniki te drapieżnie zjadają pszczoły, nie są one powodem do niepokoju, ponieważ gatunki te współistnieją w przyrodzie od tysięcy lat. Najbardziej znane są pszczołojady, grupa ptaków z rodziny Meropidae, do której należy dwadzieścia siedem gatunków. Większość z nich występuje w Azji i Afryce, ale niektóre można spotkać w Europie. Europejski pszczołojad został zauważony w Wielkiej Brytanii kilka razy, w tym do gniazdowania. Ptaki te mogą dostrzec pszczołę z odległości do 60 metrów, a pszczoły stanowią średnio 70% ich diety. Pszczoły zjadają nie tylko wyspecjalizowane ptaki żywiące się pszczołami, znane są również inne gatunki, takie jak sikory i robinie. Borsuki są kolejnym dużym drapieżnikiem pszczół, wykorzystującym swoje silne pazury do włamywania się do pszczelich uli. Borsuki lubią nie tylko miód, ale także młode pszczoły!

Jak widać, pszczoły są nie tylko producentami naszego miodu, odgrywają one istotną rolę w ekosystemie naszej planety, a dobrostan pszczół może być bezpośrednim wskaźnikiem tego, jak zdrowe jest nasze ogólne środowisko. Zmniejszająca się populacja pszczół to znak, że coś jest nie tak. Wszyscy możemy pomóc w utrzymaniu zdrowej populacji pszczół, wysiewając paczkę nasion kwiatów przyjaznych pszczołom w swoim ogrodzie lub skrzynce okiennej, co może odegrać ważną rolę w przetrwaniu tych bardzo ważnych stworzeń.

I have used honey for 40yrs fòr all sorts .but I really like the sound of your honey but I am diabetic now I guess a teaspoon is going to be OK.

Nie lubię miodu, ale kupiłem 2 słoiki z miodem i imbirem i uwielbiam go, to cały gorący napój, który mam teraz Ostatnio kupiłem 6 opakowań i mam tylko 2 słoiki w lewo, więc to jest 6 słoików, których użyłem, po prostu zamierzam zamówić kolejne 6.

Chcę tylko powiedzieć, że jest to miód najlepszej jakości, jakiego próbowałem od dłuższego czasu. Właśnie zrobiłam gorący napój z cytryną i imbirem, który jest piękny, uwielbiam go i ten drugi też, dziękuję wszystkim w justbeehoney, dostaniecie ode mnie kolejne zamówienie, jestem pod wrażeniem. Dla wszystkich, którzy tam są proszę dać ten miód spróbować nie będziecie zawiedzeni dziękuję raz jeszcze za wspaniały miód.