Trwa ładowanie proszę czekać ...

Co dobrego jest w pyłku pszczelim?

31 maja 2021

Dzień dobry pszczółki! Mamy nadzieję, że dobrze się czujecie w to chłodne poniedziałkowe popołudnie! W tym tygodniu nie mogliśmy się oprzeć, aby nie opowiedzieć Wam o jednym z najlepiej strzeżonych sekretów The Hive: pyłku pszczelim, czyli "pszczelim złotym pyle"! Tak, jest on wysoko na gorącej liście The Hive. Być może zauważyliście nas posypujących nim naszą owsiankę (sprawdźcie przepis na naszym blogu 3 tygodnie temu) lub widzieliście wzmianki o jego korzyściach zdrowotnych w mediach, ale nadal zastanawiacie się - co to jest? Jak się go robi? Czy jest jadalna? Czy ma dobroczynne działanie? Gdzie można go kupić!? Cóż, dziś odpowiadamy na wszystkie te nurtujące pytania, a nawet więcej. I obiecujemy, że nasze, erm, 'a-pollen' kalambury będą ograniczone do minimum...

Co to jest pyłek pszczeli i jak się go wytwarza?

  • Spójrzcie na robotnicę pszczoły miodnej na powyższym zdjęciu! Nosi ona mnóstwo pyłku (duże żółte kulki) na tylnej części swoich nóg. Jest to zbiór cząsteczek pyłku ze środka kwiatów, sklejonych nektarem - lepkim płynem, który staje się miodem (również z kwiatów). Jest on przechowywany w jej specjalnych "koszyczkach pyłkowych" na nogach i zabierany z powrotem do ula jako pokarm - jest on pełen białka, więc świetnie nadaje się do karmienia młodych pszczół (więcej o wartościach odżywczych w dalszej części artykułu)! Uwaga - warto zauważyć, że odpowiedzialni pszczelarze upewniają się, że w ulu jest (więcej niż) wystarczająca ilość pyłku dla pszczół, zanim pozyskają go do spożycia przez ludzi - podobnie jak w przypadku miodu. Pierwszą i najważniejszą kwestią przy hodowli pszczół jest zapewnienie im zdrowia i wystarczającej ilości pożywienia do rozwoju kolonii - więcej informacji o tym, dlaczego pszczoły są ważne i jak możesz pomóc, znajdziesz tutaj.

OK, ale dlaczego jedzenie pszczół jest korzystne dla MNIE?!

Nie będziemy owijać w bawełnę. Pyłek pszczeli ma naprawdę imponujący profil odżywczy. Niektórzy mogą posunąć się do stwierdzenia, że jest on lepszy niż miód (przepraszam Pa Harper!). Ale nie martw się, miód jest zbyt pyszny, zdecydowanie nadal jest zwycięzcą pod względem smaku!

Według Susan Curtis (dyrektor ds. zdrowia naturalnego w Neal's Yard Remedies), jedna łyżeczka pyłku pszczelego zawiera ponad 2,5 miliarda pełnych składników odżywczych granulek pyłku kwiatowego! Każda łyżeczka jest magiczna i stanowi "żywieniową potęgę", zawierającą prawie każdy pojedynczy składnik odżywczy, którego ludzkie ciało potrzebuje do przetrwania!

Zawartość składników odżywczych w pyłku pszczelim:

40% białka, 55% węglowodanów, 2% kwasów tłuszczowych oraz 3% minerałów i witamin.

Nie możemy zagwarantować wszystkich twierdzeń dotyczących zdrowia, ale mówi się, że korzyści obejmują:

  • Pomaga w katarze siennym (ulga w alergii) Zwiększona wytrzymałość i wytrzymałość Lepsze trawienie Kontrola wagi Poprawione krążenie Poprawiona odporność

Jak to smakuje? I jak go spożywać?

Pyłek pszczeli jest sproszkowany i ma lekko słodki, kwiatowy smak. Większość osób (w tym my w Just Bee) lubi spożywać pyłek pszczeli w jego naturalnej postaci - na surowo, posypany takimi produktami jak owsianka, smoothie, jogurt czy naleśniki. Jeśli jednak nie jest to Twój kubek Just Bee (herbata), można go również przyjmować w formie suplementu diety.

Jedno słowo ostrzeżenia dla pszczół... Jeśli jesteś uczulony na pyłki roślin, to możesz być również silnie uczulony na pyłki pszczół! Proszę bądźcie ostrożne. Zacznij od ½ łyżeczki, a następnie stopniowo zwiększaj ilość, gdy będziesz wiedział, że jesteś bezpieczny!

Teraz, jeśli zaintrygowaliśmy cię na tyle, abyś spróbował, oto gdzie możesz go znaleźć:

  • Większe sklepy ze zdrową żywnością, takie jak Holland and Barrett, Planet Organic i Wholefoods, a także większość niezależnych sklepów ze zdrową żywnością będzie sprzedawać co najmniej jedną odmianę. Lokalni sprzedawcy miodu na rynkach rolnych często sprzedają również swoje własne odmiany. Pa Harper's Hives (na razie tylko dla pszczół robotnic Just Bee, ale pewnego dnia może zaczniemy go również sprzedawać)!

A więc tak to wygląda. Cuda pyłku pszczelego. Może to wydawać się nieco szalone, aby posypywać nim swoje śniadanie, ale obiecujemy, że warto spróbować! Każdego roku Chef Bee przysięga, że pomaga jej to utrzymać katar sienny na dystans i z pewnością działa na nasze trawienie. W tym tygodniu rozdajemy pudełko Just Bee naszym ulubionym fotografom z pyłkiem pszczelim. Czy to na owsiankę, smoothie czy prosto ze słoika, chcemy zobaczyć jak go używasz! Oznacz @justbeedrinks lub wyślij maila na thehive@justbeedrinks.co.uk