Trwa ładowanie proszę czekać ...

Pyłek pszczeli – skład, przepisy

27 listopada 2017

Pyłek pszczeli – skład chemiczny

Pyłek to jedno ze źródeł cennych składników, którego wartość została potwierdzona przez ocenę aż 250 składników jakie się w nim znajdują. Do najważniejszych składników zaliczyć możemy białka oraz aminokwasy, lipidy, kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy czy biopierwiastki. Pyłek kwiatowy ma cenny skład chemiczny. To jaki dokładnie jest ten skład będzie w dużej mierze uzależnione od pory roku. Wiosną w porównaniu z latem będzie wychodzi mocne zróżnicowanie zawartości aminokwasów.

Dodatkowo można dostrzec sporą różnicę w zawartości karotenoidów i witaminy C w odnóżach zbieranych przez pszczoły w tej samej porze roku. Skład chemiczny będzie różny również, gdy chodzi o strefę klimatyczną, gdzie dana roślina występuje. Wśród tych najważniejszych składników wymienić można: cukry (33,7%), białko ogólne (23,9%), celuloza (22,4%), woda (9,5%), lipidy całkowite (5,4%), biopierwiastki (1,3%), związki fenolowe (1,2%), witaminy (0,2%).

Pyłek pszczeli – jak jeść?

Pyłek przed spożyciem powinno się rozmieszać w wodzie, miodzie, jogurcie, serku, mleku bądź w soku. Najlepiej przyjmować go 2 – 3 razy dziennie około pół godziny przed jedzeniem. Zalecana dawka dla dzieci od 3 do 12 roku życia to między 10 a 15 gram pyłku. Dzieci powyżej 12 roku życia i dorośli już 20 gram pyłku. Leczniczo u dorosłych dawki można zwiększyć do 30-40 g.

Wykorzystanie pyłku

Pyłek pszczeli – przepisy

Pyłek sproszkowany trzeba dokładnie rozdrobnić np. w młynku do kawy. Spożywać z dodatkiem wody albo soków. Pyłkowy krem wymieszać można w proporcji 20% pyłku i 80 % miodu, jogurtu czy serka. Można przygotować sobie także deser pyłkowy do 750 ml mleka czy śmietany dodajemy łyżkę pyłku. Po kilku godzinach miód, dowolne orzechy, wiórki kokosowe czy migdały i wszystko następnie mieszamy, miksujemy. Można przygotować sobie także specjalną maseczkę na skórę z pyłkiem i twarożkiem z dwóch łyżek pyłku, 2 łyżek miodu, żółtka, łyżki twarogu, wszystko dokładnie miksujemy następnie na kilkanaście minut nakłada się taką maseczkę.

Maseczka może być także przygotowana z wodą, gdy do dwóch łyżeczek pyłku dodajemy niewielką ilość wody. Przygotowana w taki sposób maseczka również jest nakładana na skórę na kilkanaście minut. Pyłek z uwagi na to jaki ma skład jest dość często wykorzystywany w kosmetyce i w przemyśle farmaceutycznym. Jednak z drugiej strony można powiedzieć, że nadal za rzadko i możemy mieć nadzieje, że będzie jeszcze chętniej wybierany przez producentów.