
Oczywiście najbardziej znany pszczeli produkt to miód. Mało kto wie o czymś takim jak pierzga, która będzie działać na nasze zdrowie jeszcze korzystniej. Pierzga to naturalnie przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, który zostaje dodatkowo wzbogacony wydzielinami z organizmów takimi jak np. mleczko. Ma jednak od pyłku większą wartość odżywczą, lepszą przyswajalność oraz posiada bogaty skład chemiczny. Komu będzie się polecać stosowanie pierzgi?
Zacząć trzeba od tego czym jest pyłek kwiatowy. Czytamy w książce „Apteka Natury”, że są to męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych, które tworzą się w pylnikach kwiatowych. Pszczoły znoszą go do ula, gdzie w części zużywany będzie na bieżące potrzeby a reszta jest odkładana. Pszczoły zbierające przynoszą pyłek do ula formując go w obnóże pyłkowe. Grudki ziaren pyłku zlepione nektarem transportowane są w koszyczkach na tylnej parze nóg. To obnóże będzie służyć mieszkankom ula do produkcji pierzgi, która jest produktem białkowym, lekkostrawnym, która stanowi pokarm pszczół i podrośniętych larw. Pierzga powstaje w wyniku fermentacji mlekowej obnóża. Ma formę masy łatwo przyswajalnej.
Zdrowy skład
Procesy jakie mają miejsce w pierzdze są podobne do tego co dzieje w trakcie kiszenia kapusty czy ogórków. To dlatego pierzga jest produktem zdrowotnym, którego działanie będzie lepsze niż pyłku i to nawet trzykrotnie. Ma w składzie witaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E, P oraz PP a także cenne pierwiastki. Około 12% to białko i w tym również sporo tłuszczu. Obecny tam kwas mlekowy a także liczne enzymy mają istotną wartość. Ważne będzie także to, że białko z pierzgi jest łatwo przyswajalne.
Ma ona ze względu na ten właśnie skład także silne działanie lecznicze. Posiada właściwości antybakteryjne oraz odtruwające, pozwala usunąć toksyny z organizmu, usprawnia pracę wątroby, pomaga leczyć chorobę alkoholową, korzystnie wpływa na metabolizm, poprawia odporność. Może być wsparciem w leczeniu biegunek czy innych problemów trawiennych.
Wykazuje także działanie antydepresyjne, właściwości pierzgi mogą poprawiać samopoczucie, ułatwia koncentracje, poleca się ją w stanach anemii oraz osłabienia, sprawdza się u dzieci i osób starszych. Warto stosować ją w chorobach, operacjach przy nadciśnieniu braku apetytu chorobach układu nerwowego.
Dobra, lecz droga
Pierzga wykazuje pozytywne działanie na organizm, nie będzie także obciążać naszej wątroby jak suplementy. Jednocześnie jednak będzie droga, ponieważ kosztuje nawet 200 złotych za kilogram.