O tym jak wiele doskonałych właściwości ma miód nie trzeba będzie nikogo przekonywać. Wiele osób jednak nie wie, że ul to także wiele innych skarbów. Między innymi będzie tam także pierzga i pyłek kwiatowy a więc substancje, które wzmacniają odporność i leczniczo działają na nasz organizm.
Cenna pierzga
Pierzga to pyłek kwiatowy, który jest mieszany z miodem i enzymami oraz kwasami trawiennymi pszczoły. Składany w ramkach plastra pszczelego, gdzie w środowisku gniazda jest poddany fermentacji mlekowej wywołanej przez pałeczki Lactobacillus. Pierzga może być długi czas przechowywana, ponieważ w trakcie fermentacji białko rozpada się do peptydów i aminokwasów, zwiększa zawartość cukrów prostych i tak powstają duże ilości kwasu mlekowego. Te wszystkie procesy zabezpieczają produkt na długi czas. Pierzga jest niezwykle dobrze przyswajalna przez organizm człowieka.
Niezwykle ciekawy jest także skład tego produktu. Mamy tam duże ilości białka, cukru, kwasu mlekowego, liczne witaminy oraz makro i mikroelementy. Liczne w tym produkcie są także enzymy, mamy tam również właściwości odżywcze oraz antybakteryjnej i wzmacniające.
Kiedy warto stosować pierzgę?
- stany depresyjne
- w trakcie dużego stresu i przy znacznym obciążeniu psychicznym
- gdy ktoś intensywnie pracuje umysłowo
- przy krążeniu obwodowym, przy schorzeniach gruczołu krokowego
- w trakcie problemów ze wzrokiem
- by obniżyć poziom cholesterolu
Propolis – antybiotyk XXI wieku
Propolis to inaczej kit pszczeli, który jest mieszanką substancji żywicznych wydzielonych przez pączki drzew i balsam pyłkowy jaki jest tworzony przez organizm pszczół z pyłu kwiatowego. Dobrze będzie po niego sięgnąć, gdy jest jesień i zima, by ustrzec się przed przeziębieniem i grypą a dodatkowo będzie także wpływać na odporność. Substancja dobrze wspiera nas w problemach stomatologicznych.
Mleczko pszczele
To inaczej mówiąc jakby eliksir młodość przez wiele osób tak właśnie nazywany ze względu na to, że to bardzo silna substancja odżywcza. Dowodzi tego fakt, że królowa matka karmiona będzie właśnie wyłącznie mleczkiem pszczelim. Żyje około 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które będą zjadać wyłącznie nektar. W składzie jest witamina C, E, witaminy z grupy B a także cenne aminokwasy, białka, wapń, żelazo, fosfor a także inne mikro oraz makroelementy. Tak samo jak propolis będzie to cenny składnik, który wspiera regenerację organizmu i wzmacnia odporność, koi nerwy, pozwala zminimalizować stany depresyjne i rozdrażnienie, dzięki czemu można poczuć się lepiej.