Trwa ładowanie proszę czekać ...

Opinia eksperta: Jakie są zalety miodu?

18 lutego 2021

Miód od wieków stanowi część naszego codziennego pakietu opieki zdrowotnej i powszechnie wiadomo, że ma wiele zalet zdrowotnych. Ale czy współczesna nauka naprawdę popiera ten pogląd?

W dzisiejszym blogu pytamy eksperta: Dean Ashton, wykwalifikowany dietetyk i ekspert ds. ćwiczeń oraz właściciel Urban Reform, firmy zajmującej się treningiem personalnym w Manchesterze.

Zapytaliśmy Deana, jakie są korzyści płynące z miodu i czy istnieją naukowe dowody na poparcie tej tezy? Oto, co miał do powiedzenia:

"Składniki odżywcze znajdujące się w miodzie zostały szeroko zgłoszone jako mające działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwprzerzutowe. Flawonoidy i polifenole, które działają jako przeciwutleniacze, dostarczyły dowodów na poparcie tych pozytywnych efektów. Te naturalne związki jako składnik diety oferują właściwości prozdrowotne ze względu na ich wysoką pojemność antyoksydacyjną."

"Literatura naukowa wspiera również efekty ochronne, jakie miód może zaoferować przeciwko chorobom układu oddechowego, sercowo-naczyniowego i pokarmowego, które mogą być widoczne, szczególnie u starszych dorosłych".

psczoła

Pozytywne działanie na układ oddechowy

"Przegląd systematyczny przetestował wiele badań na temat miodu i jego właściwości tłumiących wspólny kaszel i określił, że jest skuteczny. Więc jeśli masz zimowy kaszel, wyjdź z tych gorących, miodowych i cytrynowych facetów!".

"Uważa się, że słodycz miodu wyzwala twoje ślinianki do produkcji większej ilości śliny, co prowadzi do smarowania dróg oddechowych i łagodzenia kaszlu. Dodatkowo jego właściwości przeciwzapalne pomagają rozbić śluz w obrębie oskrzeli."

"Niektóre badania wykazały również, że miód działa w celu zmniejszenia objawów związanych z astmą jako środek zapobiegawczy, wykazując pozytywne oznaki zmniejszenia stanu zapalnego dróg oddechowych".

Pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy

"Przeciwutleniacze znajdujące się w miodzie, takie jak witamina C, flawonoidy i polifenole, zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem niewydolności układu sercowo-naczyniowego. Miód wykazał, że obniża poziom cholesterolu całkowitego, a efekty te zostały zaczerpnięte ze źródeł przeciwzapalnych w miodzie."

Pozytywne działanie na przewód pokarmowy

"Stwierdzono, że miód zawiera właściwości, które leczą infekcje z jego właściwości antybakteryjnych i stwierdzono, że jest przydatny dla osób, które są podatne na wrzody. Podobnie jak wiele probiotyków, które można znaleźć w lokalnym supermarkecie, miód może służyć podobnemu celowi w przypadku warunków w obrębie przewodu pokarmowego."

Inne pozytywne korzyści

"Miód jest naturalnym produktem powstałym z nektaru kwiatów i produkowanym przez pszczoły. Miód ma wiele wartości odżywczych, które wspierają badania omówione powyżej i zaoferował korzyści zdrowotne z miodu, który jest sklasyfikowany jako surowy. Miód jest częścią dobrze zbilansowanej diety, która jest klasyfikowana jako węglowodan w ramach spożycia makroskładników odżywczych i może być dodawany do wszystkich rodzajów źródeł żywności, takich jak poranna owsianka lub jogurt."

"Miód jest również najstarszym środkiem gojenia ran ze względu na jego bioaktywności, miód indukuje leukocyty do uwalniania cytokin, co jest tym, co rozpoczyna proces naprawy tkanek".

"Miód jest opłacalny, łatwo dostępny i praktycznie nie ma skutków ubocznych, a lekarze mogą go polecać jako odpowiednią alternatywę dla antybiotyków".

"Miód zawiera niektóre witaminy i minerały w ilościach śladowych, w tym niewielkie ilości żelaza, cynku i potasu. Miód zawiera antyoksydanty, które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi. Stan zapalny może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca, raka i zaburzeń autoimmunologicznych."

Podsumowanie ekspertów.

"Dowody naukowe z większości literatury tam nie robi wyraźnie wspierać, że miód ma właściwości przeciwzapalne. Oczywiście, zachęca się do łączenia miodu z dobrze zbilansowaną dietą i aktywną fizycznie rutyną."