Trwa ładowanie proszę czekać ...

Niezwykła moc pierzgi pszczelej

27 listopada 2017

Pierzga pszczela to jeden z cennych produktów, które są tworzone przez pszczoły. Coraz więcej osób docenia lecznicze działanie nie tylko miodu, ale również innych wyrobów jakie stosuje się w apiterapii. Jeśli chcemy cieszyć się krzepkim zdrowiem przez długie lata trzeba korzystać z dobrodziejstw natury. Nie zawsze łatwo będzie dostać ten produkt, a cena jest dużo wyższa niż cena miodu.

To jednak wyjątkowy produkt pszczeli, który będzie dla ludzi niezwykle ważny, podobnie dla pszczół. Niedobór powoduje niedorozwój i osłabnięcie rodziny pszczelej a pozyskanie kilograma pierzgi będzie się wiązać ze zniszczeniem nawet 30 ramek przez pszczoły

Czym jest pierzga

Pierzga to pyłek kwiatowy przetworzony. Proces przemiany pyłku rozpoczyna się już na kwiatku, gdy pszczoła zwilża pyłek swoją śliną. Dzięki temu będzie mogła go zlepić, by przetransportować w koszyczkach na odnóżach do ula. Przeniesiony i upchnięty w plastry pyłek przechodzi fermentację mlekową. Tym produktem żywi się pszczoła matka i młode. To przede wszystkim pożywienie przeznaczone na okres jesienno – zimowy oraz na wczesną wiosnę. Pszczoły zjadające pierzgę żyją również dłużej niż te, które jedzą pyłek

Składniki pierzgi

W skład pierzgi wchodzić będzie pyłek kwiatowy, miód, wydzielina gruczołów ślinowych pszczół. Pszczoły ubijają składniki w komórkach plastra. Następnie zabezpieczają mieszankę woskiem. Tak gromadzony i zachowany pyłek w środowisku pszczelego gniazda, którego temperatura to około 30 stopni Celsjusza, przechodzi tam fermentację mlekową. W czasie tego procesu białka w pyłku ulegają rozpadowi do peptydów oraz aminokwasów, rośnie zawartość cukrów prostych, a także wzrasta ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt będzie skutecznie zabezpieczony przed zepsuciem. Właściwości pierzgi są bardzo cenne. Pierzga ma między innymi bardzo wiele witamin, mikro i makroelementów takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor czy sód. Ma mniej białek i tłuszczów niż pyłek.

Poprawa pamięci i koncentracji

Wpływ pierzgi na organizm

Pierzga wykazuje działanie podobne do pyłku kwiatowego. Nie jest jednak identyczne ze względu na to, że mamy tam enzymy i nie ma otoczki pyłkowej, która będzie utrudniać wchłanianie zawartych tam substancji odżywczych. Pierzga ma bogaty skład mikrobiologiczny. Przede wszystkim będzie wzmacniać system odpornościowy organizmu a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Dostarcza również substancje odżywcze dla organizmu i wzmacnia system nerwowy, znajduje zastosowanie w leczeniu depresji i wzmacnia kreatywne myślenie. Pomaga w poprawianiu koncentracji i pamięci. Można stosować ją w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego. Oprócz tego wykorzystywana jest w apiterapii a więc w trakcie leczenia produktami pszczelego pochodzenia.

Jak stosować pierzgę pszczelą?

Stosowanie będzie analogiczne do stosowania pyłku. Dzienna dawka dla osoby dorosłej to około 30-40 gram. Wystarczy jeść jedną łyżkę dziennie, by zregenerować i doprowadzić do wzmocnienia organizmu.